Go back to Richel Bilderbeek's homepage.

Go back to Richel Bilderbeek's Levend Cluedo page.

 

 

 

 

 

(Levend Cluedo) Juine Anno 2000

 

Levend Cluedo 'Juine Anno 2000' was written in November 2000 by Gerarda de Groot, Geert van den Bogaart and Richel Bilderbeek.
The opinions of the characters described do not reflect the authors' opinions. Any resemblance to persons living or dead is purely coincidental.
This Levend Cluedo script may be copied, modified and performed freely as long as the authors' names are mentioned. It is not allowed to distribute modified copies of the script without permission from the authors.

 

Juine Anno 2000 is a Levend Cluedo situated in a small village called Juine. The (mostly stupid) villagers lead a simple life. The roles are fun, yet not too complicated. An easy, fun and non-controversialLevend Cluedo, great for new Levend Cluedo players! Personally, this is one of my favorite scripts.

 

 

 

 

 

 

Setting 'Juine Anno 2000'

 

Juine is van origine een militaire kampplaats, 10 miljoen jaar voor Christus. Tijdens de laatste Slag tegen de Dinosauriers, is Juine gesticht. Het ontwikkelde zich tot een bloeiend dorp met een rijke historie. Voorbeelden van deze historie zijn de legendarisch oprichting van de middelbare school 'De Vlindertuin'. Deze school is geschonken door stadhouder Willem I, wegens de dappere houding van het volk tegen de, toen het gebied afschuimende, horden wilde konijnen. Een ander hoogtepunt in de rijke historie, die dit pitoreske plaatsje kent is, de stichting van het eerste cafe anno 1073 voor Christus, 'In de Walrus'. Alhoewel dit cafe de gemiddelde produktiviteit van het dorp niet ten goede kwam, bevestigde het wel de sociale banden tussen de bewoners. Ander belangrijk punt is de vestiging van de eerste Katholieke kerk anno 23.010 voor Christus, met als spreuk boven de deur: 'U zijt Wellekome' en als bijzondere eigenschap dat de preken op zaterdag plaatsvinden in plaats van op zondag.

Zwarte periode voor dit dorp was de bezetting door Communisten uit het Oosten, anno 1013 Voor Christus. Deze bezetting duurde precies duizend jaar, en staat onder de inwoners dan ook bekend als: 'De Duizend Jarige Bezetting' (De DJB). In 13 voor Christus werd het dorp bevrijd door de Romeinen, een feestdag die nog iedere jaar 5 mei gevierd wordt. Deze pagina is te kort om alle details van deze bevrijding op te schrijven maar niet onvermeld willen we de rol van Jan de Veearts laten,die in de nacht van de bevrijding dronken uit het cafe kwam, een riek pakte en dapper instootte op de Communistische troepen. Hij werd neergeschoten voor hij schade kon toebrengen. De Romeinen bevrijdden Juine gelukkig net op tijd voordat de voorraad balpennen in Juine opraakte, want balpennen waren, en zijn nog steeds, schaars in Juine.

Gedurende de Romeinse periode kwam het dorp tot grote bloei. Het werd door de strategische ligging tussen Rome en Reykjavik wederom een kampplaaats waar pernament Romeinse elite troepen werden gelegerd. De Romeine brachten ook hun eigen bier, 'Herfstbok', mee en stichten anno 13 voor Christus het tweede cafe 'Het Centrum.' Dit cafe was speciaal ingericht voor de Romeinen, zo was te merken aan de ligstoelen die er tot de dag van vandaag nog staan en de pizza's op de menukaart.

De twee cafe's hadden vanaf de stichtingsdatum ruzie. De eerste daad tegen cafe 'Het Centrum' was het 's nachts gooien van een suikerbiet door de ruit. De dader is tot op de dag van vandaag niet aangewezen, maar vermoed wordt dat dit de destijdse cafehouder Guus of zijn vrouw Greet was. De cafe's hebben het nooit met elkaar kunnen vinden en de laatste vijfhonderd jaar is zelfs wederzijdse moord niet van de lucht. Zo waren een tijd geleden Zara en Zander, de vroegere cafehouders van 'In de Walrus' ineens van de Aardbol verdwenen, waarvan de geruchten in het dorp de voorkeur geven aan een koelbloedige moord. Henk de 216e van cafe 'Het Centrum' werd verdacht, gevraagd naar een reactie zij hij: 'Ik vind het heel erg dat die smeerlappen dood zijn, ik zal vanavond op hun gezondheid drinken. Mag ik van deze gelegenheid gebruik maken om de groeten te doen?'. Toch ontkent de heer 'De 216e' de frictie die al enige tijd tussen de cafe's heerst niet, als reden voor de turbulentie zei hij: 'Ze vragen er zelf om, hadden ze me maar geen stuk inport moeten noemen. Daarnaast verdunnen ze hun bier met geitenurine, dit is concurentievervalsing en niet passent in het Montignac diner.' Op de avond van spelen zijn jullie verzameld in het dorpshuus van Juine: 'Tussen de Yaks' Die ochtend (zaterdagochtend) is Anton, de cafehouder van 'In de Walrus' dood aangetroffen is zijn eigen kroeg. Wat dorpelingen en anonieme boeren uit de omgeving zijn verzameld voor een rouwbijeenkomst ter deze gelegenheid. Een van jouw taken is er door goede perceptie en deductie er achter te komen wie en waarom en hoe Anton vermoord is, en de gevolgen van deze moord voor het dorp in kaart brengen van het dorp door een regenommeerd topografische buro en tevens de lange-termijn effecten van deze daad op de koers van de aandelen Euroshopper. Bedenk dat uit je rolomschrijving een aantal doelen te halen zijn, verwaarloos deze niet. Voor de nieuwkomers: je primaire target is met zoveelmogelijk mensen diepe discussies voeren (inclusief slap ouwehoeren) en je karakter uit te diepen.

 

De gegevens die handig kunnen zijn, zijn:

 

 

 

 

 

1. Henk de CCXVIe (=216e)

 

 

Je bent vanochtend samen met je vrouw naar de kerk gegaan, die te laat begon, omdat de pastoor te laat was. Je zag dat Anton er niet was, die meestal iets later komt, maar er wel altijd is. Anita was er wel. Na de preek -iets over een droom- ben je samen met je vrouw naar het Museum voor Martelwerktuigen gegaan om ideeen op te doen om Anton en Anita op een gruwelijke manier om het leven te brengen.

Toen de Romeinen anno 13 voor Chr. Juine bevrijdden van de Communisten, wilden je mede-Romeinen hun eigen merk bier, 'Herfstbok', kunnen drinken. Jouw voorouders (Henk de Ie en Hetty de Ie) werden uit Rome geimporteerd om een cafe te stichten in Juine. Het cafe is nog steeds bij jouw en je vrouw in de familie. Jullie cafe kreeg het al snel aan de stok het van oudsher in het dorp gevestigde cafe: ' In de Walrus '. Dit ging zelfs zover dat jullie elkaar naar het leven stonden. Je hebt dan ook een diepgewortelde haat tegenover de cafehouders van deze kroeg. Dat Anton, de cafehouder van 'In de Walrus', dood is maakt jouw dan ook diep gelukkig. Jullie voelen je nog steeds vreemdelingen in het dorp, een situatie die verergerd is na het Italiaans wereldkampioenschap Theoretisch Driebanden in 1978. Je voelt je nog steeds Romein en gaat traditiegetrouw gekleed in en toga, net als je vrouw.

 

 

 

 

 

 

2. Hetty de CCXVIe (=216e)

 

 

Je bent vanochtend samen met je man naar de kerk geweest, waarvan de mis later begon, omdat de pastoor later kwam. Je aardsvijand Anton kwam niet opdagen, die er toch altijd is, maar meestal later komt. Anita was er wel. Hierna ben je samen met je man naart het Museum voor Martelwerktuigen geweest om inspiratie op te doen om Anton en Anita uit de weg te ruimen.

Toen de Romeinen anno 13 v. Chr. Juine bevrijdden van de Communisten, wilden je mede-Romeinen hun eigen merk bier, 'Herfstbok', kunnen drinken. Jouw voorouders Henk de Ie en Hetty de Ie werden uit Rome geimporteerd om een Romeins cafe te stichten. Jullie voelen je verantwoordelijk voor het voortbestaan van het cafe (want het cafe zit nog steeds in de familie). Jullie cafe kreeg het al snel aan de stok met het van oudsher in Juine gevestigde cafe 'In de Walrus'. Dit ging zelfs zover dat jullie cafe's elkaar naar het leven stonden. Deze diepgewortelde haat zorgde voor menig familieslachtingen. Jullie voelen jullie nog steeds vreemdelingen in het dorp. Deze situatie verergerde toen in 1978 de Italianen wereldkampioen werden met de olympische sport Theoretisch Driebanden. Je voelt je nog steeds een echte Romein en je gaat dan ook nog steeds gekleed in toga, net als je man.

 

 

 

 

 

 

3. Gijsbrecht

 

 

Vanochtend ben je naast Tina wakker geworden en kwam te laat voor de mis, omdat zij nog aan haar trekken wilde komen. Je hebt vandaag 'Ik had een droom' gepreekt en de mensen reageerden positief hierop. Hierna heb je je vermaakt met de rest van de fles miswijn en de Flintstones op Cartoon Network. Nadat je Huehrdjatgnoeipschnoelg in het kolenhok opsloot, is de pokerclub bij jou thuis gaan pokeren. Normaal bestaat jullie club uit Arend-Jan, Christiaan, jij en Anton, maar omdat Arend-Jan zei dat Anton dood is, hebben jullie Klaas opgebeld om mee te pokeren (zie verder voor meer details).

 

 

 

 

 

 

4. Hans

 

 

Je bent een alcoholiste. Oorzaak van deze alcohol verslaving is, dat je een complex hebt opgedaan omdat je ouders je een mannennaam hebben gegeven. Alleen als je dronken bent kun je vergeten dat je een mannennaam hebt en je zoekt dan ook troost in de vergetelheid van de drank.

De avond voor de moord had je je bezopen in cafe 'In de Walrus'. Je bent hierna in een donkere hoek van het cafe in slaap gevallen. Je werd wakker door een schreeuw en toen je opkeek zag je alles van de moord, je hebt echter alles vergeten doordat je dronken was. Je weet alleen nog dat de moordenaar een hoofddeksel droeg. Toen viel je weer in slaap en toen je wakker werd, ging je snel weg niet helemaal beseffend wat er gebeurd is. Wankelend over straat moest je nog even kotsen en bent in bed verder je roes gaan uitslapen.

 

 

 

 

 

 

5. Ruud

 

 

Je bent het beest van het dorp. Alle vrouwen heb je in het dorp gescoord en geneukt. Vaak bereik je dit door ze eerst dronken te voeren. Je stort je telkens helemaal op een vrouw. Nadat je met je project een keer het bed hebt gedeeld, is ze niet meer interessant voor je, zie je haar niet meer staan en vergeet je haar. Je huidige project is Anita. Anita is de vrouw van kroegbaas Anton, van cafe 'In de Walrus'. Zij was echter heel stijf en klitte voortdurend aan haar man. Daarom greep je vanochtend je kans: Je hebt op zaterdag altijd twee rondes: eerst bezorg je de alle kranten. De reden dat je twee rondes loopt, is omdat de zaterdag edities altijd dikker zijn en dat je geen pakezel bent. Je bezorgt altijd het eerst de 'Metro' bij Anton en Anita, omdat deze werkmensen meestal vroeg opstaan. Onder je krantenronde kwam je Klaas, de schoolmeester, tegen, die altijd 's morgens vroeg gaat joggen en je hebt even met hem geklets. Toen jij al aan je postronde aan het lopen was, begonnen de kerkklokken de boenken en in Juine gaan dan een grote hoeveelheid mensen naar de kerk. Uit 'In de Walrus', waar je toen toevallig voorbij liep, zag je toen Anita al naar de kerk gaan en tegen haar man roepen, dat ze hem dadelijk wel in de kerk zou zien. Jij greep je kans en liep 'In de Walrus' binnen en ramde je een balpen in zijn oog. Hierna liep je gewoon verder je ronde,hierna heb je een nieuwe balpen gekocht bij Klaas (de schoolmeester en pennenhandelaar) en hierna heb je de hele dag gevist op driepootvis (dit kan het best door als aas Filet Americain te gebruiken). Je hebt niks gevangen, maar je bent er nu zeker van dat je Anita eindelijk eens kan scoren, want dan heb je het hele dorp gehad.

 

 

 

 

 

 

6. Tom

 

 

Vanochtend ben je met je vrouw naar de kerk gegaan, die te laat begon, omdat de pastoor te laat was. Hierna ben je druk bezig geweest met het omscheppen van de schillenberg aan de rand van het dorp, zodat het gistingsproces beter verloopt. Toen je thuis kwam heb je met je vrouw drie keer Tantra seks gehad in de modder van jullie goed-beschutte achtertuin en samen gedouched.

 

 

 

 

 

 

7. Jacoba

 

 

Vanochtend ben je, samen met je man, netjes op tijd naar het huis van God gegaan, maar de pastoor, Gijsbrecht, kwam te laat, zodat de mis later begon. De mis was heel erg mooi en positief, de pastoor vertelde over een droom, die hij heeft gehad, over gelijkheid en vrijheid. Hierna heb je thuis je yoga oefeningen gedaan en heb je geprobeerd de geest van Jeanne d'Arc op te roepen, maar zonder succes. Hierna ben je naar een theefuifje van de PVGCJ bij Truus geweest. Hier hebben jullie gezellig gediscussieerd over een atrikel op de voorpagina van de 'Metro', getiteld 'Het Weer van Vandaag'. Hierna maakte Truus een compositie van gediluteerde artisjok op bourgoise wijze, met frietjes. Het is je opgevallen dat Truus niet helemaal ontspannen was. Na deze heerlijk maaltijd, ben je naar huis gegaan en heb je drie keer Tantra-seks gehad met je man in de modder in jullie goed-beschutte tuin (dit heb je gedaan in de modder voor een beter contact met moeder Aarde) en hierna heb je samen met hem gedouched.

 

 

 

 

 

 

8. Klaas

 

 

's Morgens vroeg ga je altijd joggen om te voorkomen dat je een bierbuikje krijgt. Dan kom je altijd Ruud, de postbode, tegen. Op zaterdag loopt hij altijd twee rondes, omdat hij eerst de kranten doet -die dikker zijn- en dan pas de post. Je hebt heel even met hem gepraat, hebt je jog parcours afgelegd, bent gaan douchen, nakijkwerk aan het doen, totdat je gebeld werd om te pokeren bij de pastoor, wat je gedaan hebt. Terwijl je naar Gijsbrecht liep heb je twee BIC balpennen verkocht, een aan Ruud en een aan Bella.

 

 

 

 

 

 

9. Clara

 

 

Vanochtend ben je naar de kerk gegaan, samen met je man, omdat een van je grootste angsten is, om in de Hel of het Vagevuur te komen. De mis begon later, de pastoor zal zich wel weer eens verslapen hebben. Bij de collecte geef je altijd briefgeld, om zeker te kunnen weten in de Hemel te komen. Hierna heb je het gras van je tuintje met een nagelknippertje bijgeknipt en hierna ben je naar een theefuifje van de PVGCJ bij Truus gegaan. Je blik viel toevallig op een artikel op de voorpagina van de 'Metro', genaamd 'Het Weer van Vandaag', en hier hebben jullie heftig, maar gezellig, om gediscussieerd. Truus heeft op het einde een soort artisjokken-prutje gemaakt met frietjes en na deze lekkere en vullende maaltijd ben je naar huis gegaan om de blaadjes van je tulpen met plakband optimaal op de zonnestralen te laten staan.

 

 

 

 

 

 

10. Arend-Jan

 

 

Vanochtend ben je naar de kerk geweest, samen met je vrouw, die later begon, omdat Gijsbrecht (de pastoor) te laat kwam en daarna ben je naar Anton's cafe 'In de Walrus' gegaan om je pokerschulden te betalen. Hierbij vond je het lijk. Anton had toen je hem vond een balpen in zijn oog, die vermoedelijk de doodsoorzaak geweest zal zijn. Naast Anton's cadaver stond een fles sterke drank. Dat hij dood is doet je niet veel, want hierdoor hoef je je schuld niet te betalen. Je hebt Marloes de veldwachter gewaarschuwd, door bij haar thuis langs te gaan (trouwens, op het moment dat je aankwam, zag je Huehrdjatgnoeipschnoelg een pakje afleveren bij haar en snel wegfietsen) en bent gaan pokeren bij de pastoor. Omdat Anton dood is en jullie een vierde man nodig hadden voor jullie pokerclubje (Christiaan, jij, Gijsbrecht en Anton), hebben jullie maar Klaas gebeld om mee te pokeren. Jij hebt wel een ruige studententijd gehad in de stad. Je bent lid geweest van de RKSV Albertus Magnus samen met je huidige vrienden Christiaan de apotheker, Klaas de schoolmeester en Gijsbrecht de pastoor. Nu zijn jullie Rotary en pokervrienden. De schoolmeester is een beetje het lulletje van deze groep, die verdient niet veel geld, de loser. Dit stamt uit de tijd van Albertus, hier had Klaas de titel 'retenjong' en werd als zodanig in de bezemkast gebruikt. Ook jij hebt hieraan deelgenomen. Als notaris van Juine boer jij goed, je bent dan ook de enige in het dorp met een auto, iets waar je trots op bent en dat laat je weten ook. Helaas onderkent niet iedereen je superieuriteit, omdat een tijd geleden al je banden lek gestoken zijn. Als je de dader tegenkomt, dan zal je hem/haar eens een lesje leren!

 

 

 

 

 

 

11. Christiaan

 

 

Vanochtend ben je samen met Bep naar de kerk geweest. De mis begon te laat, omdat de pastoor te laat was. De preek kwam je heel erg bekend voor, maar je bent de titel ervan vergeten. Je vrouw ging naar de stad en daarom heb je Tina opgebeld voor een goede 'doorsmeerbeurt', tot je ging pokeren bij Gijsbrecht. Je hebt Tina nog niet betaald voor haar diensten en hebt met pokeren alles verloren (aan Klaas). Doordat Anton dood was volgens Arend-Jan, hebben jullie besloten om Klaas maar uit te nodigen.

 

 

 

 

 

 

12. Harry

 

 

Je bent vanochtend vroeg opgestaan. Hans lag niet naast je toen je wakker werd. Je bent de hele dag wezen vissen en hebt een goede vangst gehad, vooral veel zalm en driepootvis. Toen je terugkwam van je visstek, zag je dat iedereen naar het dorpshuus ging. Nieuwsgierig ben je daar dan ook maar binnen gegaan.

 

 

 

 

 

 

13. Piet

 

 

Je hebt eerst uitgeslapen en je bent toen naar een dure 'gezelligheidsboerderij' gegaan om je 'ontmaagding' van gisteren van je af te neuken. Hierna heb je jezelf verwend door een postzegel van een zwangere krultangspecht aan te schaffen. Toen je terugkwam in Juine, zag je dat iedereen naar het dorpshuus toe ging en bent daar ook een kijkje gaan nemen.

Jij bent geheim agent van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Als taak heb je om communisten op te sporen in het dorp Juine. Als dekmantel heb je besloten je voor te doen als iemand die gek is.

 

 

 

 

 

 

14. Bep

 

 

Je bent vanochtend met je man naar de kerk geweest. De mis begon later, omdat de pastoor te laat was. Hierna ben je naar de grote stad gegaan, om allemaal drugs in te kopen. Hierna heb je een spacecake gebakken.

 

 

 

 

 

 

15. Tina

 

 

Vanochtend werd je wakker naast de pastoor, hebt seks met hem gehad en toen hij naar de mis moest, ben je naar huis gegaan om verder te slapen. Toen belde Christiaan op, omdat zijn vrouw weg was. Jullie hebben een flinke tijd 'dingen gedaan', totdat Christiaan weg moest. Hij heeft echter nog niet voor je diensten betaald. Nadat Christiaan weg ging, ben je naar de stad gegaan om sigaretten te kopen.

 

 

 

 

 

 

16. Huehrdjatgnoeipschnoelg

 

 

's Morgens vroeg heb je de kerkmis voorbereid, die overigens te laat begon (Gijsbrecht zal wel weer eens te vaak op de snooze knop gedrukt hebben). Tijdens de mis ben je stiekum weggegaan (ondanks dat je je wilt verdiepen in het Christendom) om een pakje bij de veldwachter Marloes te bezorgen, omdat je dat gisteren nog niet had gedaan. Toen je langs Anton's cafe 'In de Walrus' voorbijfietste, zag je Hans (de vrouw van de visboer) naar buiten lopen. Ze had vast slecht gegeten, want ze moest op de straat overgeven. Vlak voordat de mis voorbij was, zat je weer achterin de kerk. Na de mis heb je de kerk schoongemaakt en toen zei de pastoor dat je je nu moest gaan bezinnen in het kolenhok. Dit moet, omdat je nog geen volwaardig Christen bent, dus ben je in het kolenhok gaan zitten en heb je over de mis nagedacht, maar omdat je deze geheel hebt gemist heb je erover nagedacht hoe het geweest zou kunnen zijn en je vondt, dat hoe de mis geweest had kunnen zijn, heel mooi was en dat vooral de levenswijsheden van de achter-over-groot-stief-nichtje van Jesaja zeer diep geweest konden zijn.

 

 

 

 

 

 

17. Henk de CCXVIIe (=217e)

 

 

 

 

 

 

 

18. Bella

 

 

Vandaag heb je lekker uitgeslapen, omdat je vrij hebt en niet naar de kerk gaat. Hierna wilde je je huiswerk gaan maken, maar je was waarschijnlijk gisteravond je balpen verloren toen je met Henk de 217e aan het paintballen was (jij hebt hem net iets vaker geraakt dan hij jou). Omdat Klaas de enige in het dorp is, die balpennen verkoopt, heb je toch maar van die lul een balpen gekocht. Toen heb je met je fijne, nieuwe balpen, je huiswerk gemaakt.

 

 

 

 

 

 

19. Truus

 

 

Vanochtend was je van plan uit te slapen,na een drukke avond achter de bar. Je werd echter wakker, door dat vervelende kerkklokken geboenk. En als je wakker bent, dan val je toch niet meer in slaap, dus besloot je op te staan. Het eerste wat je altijd doet is je aankleden en dan naar cafe 'In de Walrus' lopen. Dit doe je,omdat je het een fijne, frisse manier vindt van wakker worden, en omdat de krant die jullie delen, 'Metro', daar bezorgd wordt. Je weet dat Anita en wijlen Anton altijd naar de kerk gaan en van te voren de krant al uit gelezen hebben en dat jij hem dus kan gebruiken. Toen je binnen kwam, zag je Anton op de grond liggen, met een balpen in z'n oog en naast hem een fles drank. Verward, omdat je niet wist wat je moest doen en bang was nu verdacht te worden van moord, heb je de krant gepakt en bent snel naar huis gegaan. Niemand heeft je gelukkig gezien. Daar heb je de krant gelezen en later kwam de PVGCJ bij je op bezoek voor een theefuifje, waarbij jullie gezellig gediscussieerd hebben over een atrikel op de voorpagina van de 'Metro', 'Het Weer van Vandaag'. Je hebt het fuifje afgesloten met een gezamelijke maaltijd, een fijne artisjok-met-bourgoisie-dilutie compositie met friet (dit recept heb je uit een kookboek van dr. Oetker, en wat de naam van dit gerecht betekend, weet je ook niet, maar dr. Oetker zal wel het beste weten hoe een speciaal gerecht heet). Uiteraard heb je de PVGCJ verzwegen wat je gezien hebt in 'In de Walrus'.

 

 

 

 

 

 

20. Marloes

 

 

Vanochtend heb je uitgeslapen, totdat Huehrdjatgnoeipschnoelg op je deurbel drukte. Ze kwam een pakje met drugs voor je bezorgen, van Bep. Je hebt niet eens een woord met haar gesproken, gewoon het pakje aangenomen en de deur dicht gedaan. Toen je het pakje opendeed om te kijken wat er in zat, werd er nog een keer gebeld. Je verstopte het pakje in een kast. Het was Arend-Jan, die kwam vertellen dat Anton vermoord is in cafe 'In de Walrus'. Je bent er heen gegaan. Anton had een balpen door zijn oog en naast hem stond een fles sterke drank, zonder drinkglazen ernaast. Uit deze fles is gedronken, dit kun je zien aan de vettige hals van de fles, maar niet door een vrouw met lippenstift, anders had je wel een kleur kunnen waarnemen.

In het cafe heb je geen andere duidelijke sporen kunnen vinden, omdat er gisteravond een drukke avond was geweest en de rommel nog niet helemaal is opgeruimd, er ligt zelfs nog een plas kots op de straat voor 'In de Walrus'. Toen heb je het lijk laten ophalen door een vuilnisbedrijf en bent toen gaan wachten (in de tijd van de baas) op Anita om haar het droevige nieuws te vertellen. Je dacht dat ze geabonneerd waren op een krant, maar die heb je nergens kunnen vinden, dus heb je je maar vergrepen aan Libelles. Toen ze aan het eind van de middag terugkwam, heb je haar het nieuws verteld en bent toen naar huis gegaan en hebt een joint gerookt en daarna ben je naar het dorpshuus gegaan.

Je vader was geitenhoeder toen de wereld nog vrij was. Hij heeft je de taal van de geiten, de bomen en het gras geleerd. Je hebt hem de laatste jaren kapot zien gaan toen steeds meer land werd ingenomen door de kapitalisten. Om het kapitalistiche gevaar tegen te houden ben je ondergrondese guerrillastrijder geworden ten bate van de communisten. Je hebt al enkele befaamde aanslagen op jouw naam staan zoals de lekgestoken banden van Arend-Jan (de notaris).

 

 

 

 

 

 

21. Anita

 

 

Vanochtend leek het nog een gewone zaterdag te worden. Vrijdagavond was jullie cafe goed bezocht en het was dan ook zeer laat voor de laatste klanten naar huis gingen. Vermoeid zijn jij en je man gisteravond snel naar jullie bed gegaan en Anton zou dan wel Zaterdagochtend het cafe schoonmaken. Anton stond dan ook vroeg op om te schoonmaken, jij bleef nog even liggen, want het eerste wat jullie beiden doen als jullie wakker worden, is je kleren aantrekken en jullie krant, 'Metro', lezen, dus is het ook onhandig om tegelijk op te staan. Je stond dus later op dan Anton, las de 'Metro', die hij al uit had, ontbijtte en waste je en ging naar de kerk. Anton zou later komen, omdat hij nog even het cafe verder wilde schoonmaken en iets later de kerk in zou komen. Dat vond je niet erg -dit doet hij wel vaker- en toen je naar buiten liep, riep je blijmoedig 'Ik zie je straks wel in de kerk, duifje!', maar Anton is niet op komen dagen. De mis van de kerk begon later, doordat de pastoor te laat op kwam dagen. Na de mis -het ging over een soort droom- ben je direct doorgegaan naar het Oorlogsmuseum om ideeen op te doen om Henk de 216e en Hetty de 216e uit de weg te ruimen. Toen je aan het eind van de middag terug kwam, was Marloes, de veldwachter, degene die je vertelde dat Anton vermoord is en dat politie erachter aan gaat. Om je rouwgevoelens te verwerken wilde je de woordzoeker uit de 'Metro' oplossen, maar Truus had deze blijkbaar al meegenomen. Toen ben je maar gaan Fimokleien.

Jullie cafe bestaat al sinds 1073 v. Chr. in het dorp Juine, die toen slechts uit een kerk, een gemeentehuis, een visboer en vier boerderijen op een terp bestond. Je weet nog als de dag van gisteren, dat in 13 v. Chr. een nieuw cafe werd gevestigd in Juine, het 'Centrum' genaamd. Het was juist in een van de betere tijden voor je grootouders, doordag de Romeinen Juine veroverd hadden en flink kwamen zuipen. Echter kwamen in 13 v. Chr. de Romeinen met hun eigen bier 'Herfstbok' genaamd en dronken dat in plaats van jullie, traditioneel een factor drie verdund met geitenurine, Jaeger bier. Jij en je man hebben een in vele generaties diep gewortelde haat tegen deze vervelende buitenstaanders. Gelukkig is hun bier duurder. Sinds Henk de Ie en Hetty de Ie in Juine wonen hebben je voorouders ze gelukkig soms goed te pakken gehad: vrouwenroof, aanslagen, sabotages hebben reeds tientallen malen hun diensten bewezen. Een van de grootste trotsen in jullie cafe is een bronzen bierkroes met hierin gekerft de oprichtingsdatum van jullie cafe (1073 v. Chr.), en in Keltische tekens staat de tekst: 'Bier zuipen is lekker' gegraveerd. Volgens jou hebben Henk de 216e en Hetty de 216e jouw man vermoord en je hebt reeds op je opa en oma, Yte en Yna gezworen wraak te nemen op ze. Nu Anton dood is ben je op zoek naar een nieuwe man, omdat je in je eentje het cafe niet kunt runnen.

 

 

 

 

 

 

Go back to Richel Bilderbeek's Levend Cluedo page.

Go back to Richel Bilderbeek's homepage.

 

Valid XHTML 1.0 Strict